LovSurfing

GrazuteRoom.lt

Saturday, May 24, 2014

1.1.4. ...a little history - Viduramziu sukuosenu menas

Kirpejo Menas - ...a little history


Iskilo Bizantijos Imperijs gyvavusi 15 a.. Tai buvo didinga viduramziu salis. Sukuosenos buvo visos panasios. Kirpimas apskritimo formos su kirpciukais. Labai akcentuojami galvos apdangalai. Moteru galvos apdangalai primine ivairias geometrines figuras. Jaunos merginos nesiojo palaidus plaukus, tiesiai perskirtus per virsugalvi. Virams budingos ilgesnes olauku sukuosenos arba perukai. 11 a. atsirado pirtis ir buvo privaloma kuo dazniau praustis. Pirtininkai pirmieji viduramzio  kirpimo meno meistrai.

Viduramziu Europos sukuosenos
5 a. pabaigoje zlugo vakaru Romos Imperija. Feodaline visuomenes kultura. Visuomene dalijama i 3 periodus:
1. ankstyvieji 5-9 a.
2. vidutinieji viduramziai 9-13 a.
3. velyvieji 13-14 a.

Aukstuomenes sukuosenos buvo paprastos kaip ir liaudiskos. Skyresi tik galvos apdangalai ir papuosalai. Kilmingi vyrai nesiojo poilgius plaukus. Kristaus sukuosenos itaka. Kataliku vienuoliai iskirpdavo plaukus virsugalveje nedideliu apskritimu (tonzura), ir dengdavo nedidele kepurele. Moterys (nesvarbu padetis visuomeneje) privalejo dengti plaukus. Merginoms iki vestuviu buvo leidziama nesioti palaidus plaukus (nekaltybes simbolis). Kilmingos damos supindavo kasas smilkiniu zonoje ir apsukdavo jas kaspinais. kasas prailgindavo ipindamos medziagosjuostomis. Kasu plotis siekdavo kasu ilgi/ Tam naudojo pynima is daugeliu sruogu. Sios kasos vadinosi riteriskomis. Nuo13 a. viduramziu europoje romano stiliu mene keicia gotiko.
Damos slepia plaukus po lino skaromis, ant kaklos palieka tik plona kasyte, kad matytusi plauku spalva. Smilkiniu zonoje supintas kasas susukdavo i sraige ir paslepdavo po plonu auksiniu tinkleliu.
Velyvaisiais viduramziais sukuosene vienoduma kompensuodavo galvos apdangalu ivairove.

Viduramziu papuosalai ir kosmetika
Dazniausiai puosdavosi ziedais, auskarais, segemis, kaklo veriniais, galvos lankeliais, deademomis.
Architekturose isryskeja gotiko stilius. Buvo isleista daug isaku su nurodymais kaip rengtis, sukuotios, elgtis, koks turi buti drabuziu ilgis.
Grozio idealas, aukstu prailgintu formu figuros, veiduose ramybe. Galvos apdangalai ivairus, tabletes formos kepuraites, cilindro formos apdangalas, skareles ilgais kampais.
Kosmetika vartojo tik aristokratai. Kosmetika tuo metu sunkiai sunkesi kelia. Ji buvo peikiama kaip luosinanti zmogaus dvasia.

11 a.. Buvo isleistas isakas kuo dazniau praustis vonioje, cia teike ir kirpejo paslaugas. Kirpo plaukus, skusto barzdas. Velyvojo viduramzio nuomone eme kaistis. Aukstuomenes damos mete isuki. Daze plaukus. naudojo kosmetika, parfumerija. Madingos plauku spalvos: tamsiai ruda ir pilka. Velnio isperomis buvo raudonplaukes, raudonos su auksiniu atspalviu.

BeautyAndGrooming

Kirpejo Menas - ...a little history

No comments:

Post a Comment