LovSurfing

GrazuteRoom.lt

Thursday, May 29, 2014

2.1.1. Higienine Plauku Prieziura - Plauku augimo ciklas ir plauku struktura

GrazuteRoom

Visas zmogaus kunas yra plaukuotas, iskyrus lupas, pedas ir delnus. Galvos plaukai isauga ilgiausi ir tankiausi. Jie susiformavo is specialiuju epidermio lasteliu, sudaranciu plauko folikulus (1 pav), kurie issivystoiki gimimo. Vidutiniskai galvoje yra nuo 80 000 (rudaplaukiu) iki 100 000 (brunetu) ir 120 000 (blondinu) plauku folikulu. Sis skaicius priklauso nuo genetikos, ir jokie folikulai nesusiformuoja po gimimo.

Plaukai yra negyva kieta proteino substancija, vadinama kietuoju keratinu. Vienintele auganti arba gyva plauko dalis yra plauko saknis, esanti folikulo pagrinde. Plauko stiebas susiformuoja laipsnisko proceso metu, kuriuo epidermio lasteles is plauko folikulo pasitraukia nuo ji maitinanciu kraujo indu. Sio pasitraukimo rezultatas yra epidermio lasteles virtimas minksiuoju keratinu. Kai plaukas prasikala pro oda, minkstasis keratinas keiciasi i kietaji keratina. Plauko stiebas yra sutepamas riebalais, kuriuos isskiria riebaluliaukos, atsiveriancios i fokula. Prie kiekvieno plauku folikulo yra raumuo, del kurio "plaukai stojasi piestu" ar atsiranda "zasies oda". Plauku folikulai auga pagal plauku augimo cikla. Cikla sudaro sio stadijos (2 pav)

Anageno Faze
Jai budingas intensyvus aktyvumas, kuris trunka 3 arba 7 metus. Anageno fazes meto plaukas paauga apie 1 cm per menesi.

Katageno Faze
reliatyviai trumpa faze, trunkanti 2 arba 4 savaites. Folikulas daugiau nebegamina plauko, baigiasi lasteliu dalijimasis bei pigmento gamyba, folikulas susitraukia.

Telogeno Faze
Tai poilsio faze, trunkanti 3-4 menesius. Sios fazes metu plaukas iskrinta, o po kiek laiko isauga naujas. Plauku slinkimas yra senu plauku pasikeitimas naujais. Kasdien iskrinta 50-100 plauku. Plaukai greciau auga vasara, leciau ziema.

Cheminis plauku susukavimas, dazymas, kasdienis sukavimas fenu gali paveikti plauku struktura, taciau tai neturi itakos plauku augimui. Visi plauku prieziuros budai veikia "mirusia" plauku dali, bet ne biologaskai aktyvu svoguneli.


Plaukai sudaryti is triju pagrindiniu sluoksniu (3 pav):

Kutikula (Plauko Odele)
Tai virsutinis plauko sluoksnis, kuris atrodo kaip vienas ant kito issideste zvyneliai. Nuo jo priklauso sveika isvaizda ir blizgesys. Jei kutikule pazeista kai kurios lasteles gali atplysti (4 pav), pavirsius pasidaro nelygus, plaukai labai veliasi. Jie neturi blizgasio, nes ju pavirsius neatspindi sviesos tolygiai. Dauguma plauku prieziuros priemoniu veikia plauku kutikule. Kadangi plauko stiebas yra negyvas, jis pats negali atsigauti. Norint tureti sveikus plaukus reikia laukti kol ataugs nauji plaukai arba naudoti gydomasias priemones.

Korteksas
Tai vidurinis sluoksnis, kuri saugo kutikule nuo suzalojimu. Siame sluoksnyje yra plauko spalva, dregme, si dalis suteikia plaukui elastingumo (5 pav)

Medula
Tai plauku stiebo serdis. Tai tuscias ar is dalies uzpildytas kanalas. Nuo medulos mazai priklauso plauku fizines ar chemines savybes.


http://grazuteshop.hostingsiteforfree.com/Baner/1.gif

GrazuteRoom

No comments:

Post a Comment