LovSurfing

GrazuteRoom.lt

Sunday, May 25, 2014

1.2.5. Kirpykla - Darbo irankiai

GrazuteRoom
Kirpejo Menas - Kirpykla


Taikirpeju darbo priemones, kuriais tvarkomi plaukai, keiciamos plauku formos. Juos karpant, trumpinant arba sukant suktukais, gnybtukais, voleliais, elektrinemis znyblemis, dziovinant rankiniu fenu, formuojami sepeciu, sukomis ir kataip. Irankius galima suskirstyti i tris rusis:
1. Irankiai plaukams kirpti
2. Sukuoti, garbanuoti, formuoti
3. Dazyti, sukti



Kirpimo irankiai, tai zirkles, skustuvai ir filiravimo peiliukai, elektrines plauku kirpimo masineles, plauku sukavimo, garbanojimo irankiai. Visi rusiu sukos ir sepeciai, plaku garbanojimo ir sukuosenu irankiai tai suktukai. Elektrines znybles, voleliai, fenai.

Plaukai kerpami specialiomis zirklemis pagaminta is geresnes kokybes plieno ir ju darbinis pavirsius labai gerai nuslifuotas. Zirkles yra dvieju rusiu: tiesios ir dantytos. Taciau jos buna ivairios. Jos yra su smailiais ir bukais galais, su uodegele ir be jos. Vidutinis kirpeju zirkliu ilgis 160 mm - 180 mm. Dantytos skiriasi dantuku aukuciu ir forma. Buna abi geleztes dantytos, o kitu tik viena. Dantytomis zirklemis plaukai filiruojami. Jai plaukai labai tankus juos reikia filiruoti. Jai plaukai ploni ir reti plaukai nefiliruojami. Kirpejo zirkles padengtos specialia medziaga, kad nerudytu. Po  kiekvieno kirpimo ypac dregnu plauku reikia nuvalyti sausu skudureliu. Zirkles reikia laikyti specialiame inde sausoje vietoje. Juos dezinfekuojamos pries darba ir po jo.



Zirkliu sudedamosios dalys.
1. ziedai
2. rankeneles
3. sujungimas ir sujungimo varztas
4. asmenys
5. zirkliu galai
6. uodegele
Zirkles buna paprastos, galandamos ir negalandamos, pasigalanda pacios kerpant plaukus, taip pat elektrines.


Skustuvas
Jie buna paprasi su asmenimis ir gelezte. Jie naudojami barzdai ir galvos plaukams skusti ir kirpti. Buna su istatomais peiliukais.

Skustuvo dalys:
1. galas
2. kulnas
3. asmenys
4. kaklelis
5. uodegele
6. kotas


Filiravimo peiliukai
Skustuvas nuo filiravimo peiliuko skiriasi tuo kad pastarasis turi apsaugine plokstele su danteliais, o skustuvas plokstele be danteliu.

Filiravimo peiliuko dalys:
1. galas
2. kulnas
3. asmenys ir dantyta apsaugine plokstele
4. kaklelis
5. uodegele
6. kotas


Elektrine plauku masinele
Plauku masinele kerpami plaukai isryskinama apreminimo konturo linija. Masineliai priklauso keli antgaliai. Keiciant antgalius plaukus gali kirpti paliekant nuo 1 iki 5 mm plauku ilgi.

Masineles dalys:
1. kaistukas
2. korpusas sumazagabaritiniu varikliu
4. jungiklis
5. danteliu ploksteles


Sukavimo irankiai
Sukos, jos turi buti atsparios cheminems medziagoms ir nesideformuota nuo karscio, oro, vandens. gerai nuslifuotos ir elektrai nelaidzios medziagos. Buna plastmasines, kauciuko, mediniu ir t.t.. Sepeciai sukuoti ir masazuoti. Sepecio pagrindas plastmasinis atba medinis kotas su korpusu. Naturalus arba dirbtiniai seriai, o i masazavimo sepecius dedami metaliniai danteliai. Seriai paprastai buna nuo 10-20 mm.. Fenuoti plaukams naudojami sepeciai su tiesia arba apvalia darbine dalimi. Sukas ir sepecius reikia valiti ir dezinfekuoti.

Pagrindines suku dalys:
1. nugarele
2. danteliai
3. kuotelis arba rankenele

Kirpyklose naudojamos sukos skistomos i keturias grupes:
1. kombinuotos sukos ilgis 15-20 cm naudojamos sukuosenoms daryti, issukuoti, velti
2. sukos su vienodais danteliais naudojamos vyrams 15-20 cm
3. sukos su smailiu koteliu. Joms skirstomi  plaukai i sruogas, sukant plaukus znyplemis ant suktuku, voleliu
4. sukos su paprastu kotu nuo 12 iki 20 cm, patogu naudojant dazant, sukuojant susivelusius plaukus.


Suku laikymo budai
Sukuojant, kerpant, formuojant sukuosenas, dazant plaukus, sukos laikomos desineje arba kaireja rankoje




Irankiai plaukams sukti ir sukuosenoms daryti
Sukuosenoms daryti kirpyklose naudojami suktukai, spaustukai ir rankinis fenas, karstam susukavimui - elektrines znyples, cheminiam garbanojimui - voleliai (dazniausiai plastmasiniai).
Tiek kirpyklose, tiek namose sukuosenai daryti dazniausiai naudojami suktukai. Ant ju susukti plaukai igauna ivairia forma. Is suformuotu bangu, raitiniu daroma tam tikra sukuosena. Siuo metu kirpyklose naudojami keliu rusiu suktukai:  plastmasiniai, guminiai, parafininiai, magnetiniai, plastmasiniai - limpantys prie plauku. Visu suktuku bendras darbines dalies skersmuo gali buti nuo 1 iki 5  cm, o vidutinis ilgis nuo 5 iki 10 cm..
Be suktuku, sukuosenoms daryti naudojami specialus spaustukai. Atsizvelgiant i tai kaip spaustukai naudojami, juos galima suskirstyti i dvi rusis: didziuosius ir mazuosius.


Fenas
fenas  skirtas saltam plauku susukavimui. Pastaruoju metu jis labai daznai naudojamas tiek vyru, tiek moteru sukuosenu formavimui. Patyres kirpejas tik savo rankomis ir fenu gali suformuoti puilia sukuosena. Fenas naudojamas plaukams dzovinti, taciau darant sukuosenas galima nauduoti ivairiu formu sepecius ir jo antgalius: difuzoriu, sepeteli, sukas ir t.t.. Rankiniai fenai buna ivairiu firmu, ivairiu formu, galingumu (pajegumu). Fenas laikomas kaireje, kartais - desineje rankoje.


Feno dalys:
1. korpusas (jame yra nedidelis variklis ir ventiliatorius)
2. keliu pakopu jungikliai oro srovei (saltai, siltai, karstai) reguliuoti
3. Laidas su sukute




Zniples
Sis irankis naudojamas karstam plaku susukavimui. Tokio sukavimo pradininkai - graikai. Ju sukavimo irankis "kolomisas" buvo primityvus: metalinis virbas, kuris buvo kaitinamas ugnyje.
Veliau 1871 m. Prancuzijoje buvo israstos Marselio znyples su specialia kaitinimo krosnele, kuri buvo kaitinama zarijomis. Znyples tobulinamos dar ir sandien. Kirpejas gali tureti keliu rusiu znyples: elektrinemis znyplemis galima sugarbanoti plaukus, susukti raitinius, subanguoti ivairiu rusiu bangelemis.
Znyples sudaro:  sakute, laidas, rankenele, volelis, plauku pritvirtinimo plokstele. Gofruojancios plaukus znyples turi ivairius antgalius, kurie naudojami formuojant sukuosenas, tiesinant plaukus. Jas sudaro dvi vienodoskaitinimo dalys, kurios turi gofro VVVVVVV formu ploksteles.


Plauku dziovintuvas
Tai plauku dziovinimo aparatas, kirpyklose dazniausiai naudojamas susuktiems plaukams dziovinti arba garbanojamiems ar dazomiems plaukams papildomai sildyti.



Pagrindines dziovintuvo dalysL sakute, laidas, stovas su kryzme ir ratukais, gaubtas. Gaubte irengti jungikliai (ijungti, isjungti) reguliuoti aparatui, temperaturos reguliavimo mygtukai (saltai, siltai, karstai oro srovei), elektros variklis, ventiliatorius, sildytuvas. A psaugines gaubto detales neleidzia plaukams patekti i ventiliatoriu ar sildytuva. Naudoiant dziovintuva reikia laikytis darbo saugos taisykliu.

http://korenevskiylt.blogspot.lt/2014/09/grozio-salono-verslo-planas-turinys.html

GrazuteRoom
Kirpejo Menas - Kirpykla

No comments:

Post a Comment