LovSurfing

GrazuteRoom.lt

Monday, June 23, 2014

7.1 Kirpejo Menas - Dazymas - Plauku dazymo istorija

Kirpejo Menas - Dazymas
GrazuteRoom

Jau ziloje senoveje plauku spalvai pakeisti buvo naudojami dazai. Ilgainiui plauku dazymo metodai ir priemones keitesi ir tobulejo. Pavydziui, seniau plaukai buvo dazomi tik augaliniais dazais, daugiausia chna, basma, riesutu kevalais, kiausiniu lukstais ir t.t..
Senoves Egipte perukus dazydavo tamsiomis spalvomis, kadangi Naujosios Karalystes laikotarpiu ypac madingos buvo tamsiai kastonine ir juoda spalvos. Laikui begant, damos perukus dazydavo ivairiomis spalvomis - melsvai, oranziniai, geltonai.
graikijoje buvo specialus vergai, kurie vien dazydavo plaukus. Is prigimties graikai turejo tiesius tankius juodus plaukus. To meto literaturoje buvo garbinamos auksaplaukes. Graikes sviesino plaukus sarminiais preparatais, smulkiai sumaltais ryziais ir miltais. Ypatingu iskilmiu metu plaukus barstydavo aukso milteliais. Jaunos moterys plaukus apibarstydavo zoliu milteliais, suteikianciai plaukams ausini atspalvi.
Romoje matronos turejo tamsius plaukus ir remiantis tu laiku istatymais, neturejo teises keisti ju spalvos. Paplido mada sviesinti plaukus, perukus. Ekstravagantiskos aristokrates nesiojo ivairiu atspalziu  perukus. Rudus perukus nesiojo kurtizanes ir sokejos. Plaukams sviesinti naudojo sarminius preparatus.
Viduramziais plaukus slepdavo po galvos apdangalais, todel ir ju dazymas buvo netobulas.
atgimimo epochoje vyrai prazilusias barzdas dazidavo taip: pirmiausia nusviesindavo, o tada suteikdavo melsva atspalvi. Venecijoje buvo madingos blondines. Moterys valandu valandas sededavo sauleje, suvilgiusios plaukus ivairiais skysciais tam, kad plaukai nusviesetu. Kad joms butu patagiau gamindavo skrybeles be dugno placiais krastais ant kuriu tolygiai isdeliodavo plaukus.
Rokoko laikotarpiu madingi buvo sviesus perukai. Baigiantis siai epochai isejo is mados pudrinti plaukus. Madingi tepo rudi, auksiniai, kastoniniai perukai.
Ampyro stiliaus plaukai buvo naturalios spalvos: rudi, rusvi, juodi.
XX a. madingi rudi, juodi, geltoni plaukai.
1950-1960 metais madinga sukuosena "Varpas", todel populiariausios spalvos - bronzine, platinos, vario.
Augant chemijos pramonei, plaukams dazyti naudojami organines sintezes produktai: parachenilendiaminai, paraceminolfenoliai, totailendiaminai ir t.t.. Nors dabar gaminama daug cheminiu dazu, taciau neatsisakoma ir augalines kilmes preparatu, tokiu, kaip chna ir basma.
Siuo  metu plaukai sviesinami, dazomi ivairiomis technikomis, pavyzdziui, "plunksnelemisi", derinamos dvi arba trys artimos spalvos. Madingos spalvos: bronzine, ruda, oranzine, vario. Plaukus dazo ir vyrai. Yra daug firmu, gaminanciu dazus: Wella, Londa? L'oreal, Kadus, Gold Wella, Carin ir t.t.. Kiekviena ju, kurdama dazus, sukuria ir savo dazu palete - nuo sviesiausios spalvos iki rudu, juosvu atspalviu. Kiekvienoje paleteje buna ir "mix" topu: zalia, raudona, melyna ir t.t.. Naudojant siuos tonus galima isgauti norimas spalvas.

7.1.1.   Zaisk plauku spalvomis...
7.1.2.   Spalvos kuriant spalvu palete...

http://korenevskiylt.blogspot.lt/2015/09/hairstyles.html

Kirpejo Menas - Dazymas
GrazuteRoom

No comments:

Post a Comment