LovSurfing

GrazuteRoom.lt

Saturday, July 12, 2014

9.8.1. Modeliavimo principai - Sukuosenos forma

Kirpejo Menas - Modeliavimo principai
GrazuteRoom

Forma, tai sukuosenos apimtis ir liniju kryptis. Kiekvienos sukuosenos forma turi atitikti jos paskirti, kitaip tariant, kiekviena sukuosena turi buti funkcionali. Pavyzdziui, darbininkes, dirbancios prie stakiu, sukuosena trumpas kirpimas arba kitokia kompaktiskos formossukuosena. Tai nurodyta saugaus darbo taisyklese. Sportininkams taip pat rekomenduojami trumpai kirpti plaukai, nes taisykles draudzia naudoti ivairius segtukus, lankelius. Sportininkams tenka daznai plauti plaukus, o trumpus lengviau dziovinti ir sukuoti.

Kurdamas sukuosena, kirpejas turi pagalvoti apie jos tvarkyma ir patvaruma a9sukavimo paprastuma), t.y. funkcionaluma.
Sukuosenu istorija pateikia daug sukuosenu formu pavyzdziu - paprastos ir pabreztinai racionalios, sudetingos ir gausiai dekoruotos.
Kirpejas turi zinoti objektyvias formos ypatybes. Forma atlieka turinio funkcija, taigi ziurovas, estetiskai vertindamas sukuosenos forma, kartu praktiskai priima ir jos turini.

Zinoma, kad emocijos, kylancios optiskai vertinant objekta, daikta, daznai aiskinamos tuo, kad jo forma, siluetas, spalva, faktura, padetis erdveje (plokstumoje) sukelia musu samoneje ramybes (56c pav.) arba judejimo (56d pav.), skrydzio (kilimo)(56a pav.) arba kritimo (56b pav.), lengvumo (57a pav.) arba sunkumo (57b pav.) jausma. Linijos nusakomos kaip suglebusios (56f pav.) ir itemptos (56e pav.), forma - griezta, kompaktiska arba priesingai - nekonkreti, monotoniska.
Geometrines linijos (56, 57, 58 pav.) sukelia skirtingas emocijas. Analizuojant sukuosena kaip apimtine-erdvine forma, pirmiausia reikia galvoti apie siuos jos pozymius:
1. formos ir jos daliu geometrinis vaizdas;
2. formos ir jos daliu dydis;
3. formos ir jos daliu mase;
4. spalva ir faktura.

Formos ir jos daliu geometrinis vaizdas.
Kalbedami apie kokio nors daikto, objekto forma, pirmiausia galvojame apie apimti, isreiskiama trimis matmenimis: auksciu, plociu ir gyliu.
Didziausia apimti turi kubo ir rutulio formos. Lyginant dvi sukuosenas (ovalios formos galva) - viena glotnia ir kita puria su pasymu, labiau aukstyn iskelta, antroji kirpejui bus didesnes apimties uz pirma, nes jis dirbdamas apimti mato  (isivaizduoja) nuo galvos odos.
Sukuosenos apimti nusako ir siluetas (grieztas sukuosenos konturas plokstumoje). Dazniausiai nusakomi du siluetai: is profilio ir is priekio.
Sukuosenos pavirsius gali buti tiesus arba islenktu liniju, isgaubtas arba igaubtas, lygus arba lauzytas (gofravimo znyplemis).

Formos ir jos daliu dydis.
Galima palyginti tik vieno modelio skirtingo dydzio sukuosenas (59 pav.). Vienodos skirtingu sukuosenu vieno modelio formos gali tureti dvi ar daugiau daliu (pvz., kirpciukus ir mazga). Keisdami siu daliu forma ir dydi, gauname daug sukuosenos variantu.
Kuriant sukuosenos kompozicija, daznai priespastatomos dideles ir mazos formos - taipformos dydis optiskai padidinamas ar sumazinamas (pvz., smulkios detales, sudarancios didele forma, optiskai ja dar labiau didina, o stambesnes tos pacios detales - optiskai sumazina).

Formos ir jos daliu mase.
Mase - tai sukuosenos formos ir jos daliu (kirpciuku, mazgo ir kt.) optine kiekybe.
Modeliuojant sukuosenas, savoka "masyvumas" turi didele reiksme, nes sukuosenos kompozicija apjungia daug faktoriu, apibendrinanciu sukuosenos forma: geometrinis vaizdas, dydis, spalva, forminimas.
Mase priklauso nuo sukuosenos apimties: papasyta sukuosena visomet atrodo sunkesne negu tokios pat formos judriu plauku sukuosena (59 pav.).
Sukuosenos sunkumas daznai vertinamas pagal kokios nors detales padeti zmogaus veido atzvilgiu (pvz., mazgas virsugalvyje "spaudzia" galva, veida, o toks pat ar net didesnis mazgas pakausio apatineje dalyje lengvina sukuosena (60 pav.).

Spalva ir vaktura.
Sie formos elementai turi svarbia reiksme sukuosenos isvaizdai ir israiskingumui.
Savoka "faktura" kirpejo darbe reiskia paciu plauku faktura ir sukuosenos pavirsiaus pobudi.
Plauku, kaip medziagos, faktura labai svarbi (stori ar ploni, tvirti ar silpni ir kt.). Nuo to priklauso, ar pasiseks sukurti numatyta sukuosenos forma, ar linija bus itempta, o ne suglebusi.
I plauku faktura atsizvelgiama ir kuriant pavirsiaus faktura. Pavyzdziui, is plonu auksines blondines plauku galima sukurti sukuosena su lengvomis puriomis bangomis ir sukuosenasu "netvarkingais" raitiniais bei garbanelemis (61, 62 pav.).  Taciau sios detales visai netiks sukuosenai is storu, elastingu juodu plauku. Tokiems plaukams reikia kompaktiskos monolitines formos, detales turi buti stambesnes, linijos grieztesnes, jeigu daromi raitiniai, jie turi buti tvirti, gerai (iki blizgesio) issukuoti, garbaneles beveik nedaromos (63, 64, 65 nuotr.).
Labai svarbu, modeliuojant sukuosenas, atsizvelgti i plauku spalva ir atspalvi. Sumanus plauku spalvos ir fakturos ypatybiu panaudojimas kirpejui suteikia labai dideles galimybes.


Kirpejo Menas - Modeliavimo principai
GrazuteRoom

No comments:

Post a Comment