LovSurfing

GrazuteRoom.lt

Sunday, July 13, 2014

9.9 Kirpejo Menas - Sukuosenu modeliavimas - Estetinio skonio vaidmuo kuriant modelines sukuosenas

Kirpejo Menas - Sukuosenu modeliavimas

Estetinis paziuris i pasauli ir estetine veikla atsirado ne is karto, susikurus zmoniu visuomenei.
Noredami padaryti darba nasesni, zmones tobulino darbo irankius, darbo procesa ir darbo technologojas. Ieskodami tikslingos gaminio formos, jie ismoko suprasti simetrijos, proporciju, saiko reiksme.
Tobulejant zmogaus dvasiniam pasauliui, turtejo ir estetinis jausmas. Be grozio, zmogus eme suvokti kilnuma, tragiskuma ir priesingus jiems - zemuma, komiskuma.
Estetini poziuri i pasauli zmogus ikunija savo estetine veikla, o ji pasireiskia ivairiose zmogaus gyvenimo srityse: darbe, buityje ir kt.. Gamindamas drabuzius, baldus, masinas, statydamas namus, zmogus sieka, kad jie butu ne tik naudingi, patvarus, patogus, bet ir patenkintu estetini jausma. Ypatinga estetines veiklos forma yra menas, isreiskiantis visapusiska estetini zmogaus poziuri i tikrove, jis ugdo ir lavina ji. Kurinio grozis sukelia estetinius isgyvenimus. estetini pasigerejima.
Zmones estetiskai suvoka ir vertina tikrove, turedami tam tikra estetini (grozio) ideala.
Estetinis idealas yra tobulo guvenimo ir tobulo zmogaus isivaizdavimas, sugebejimas suprasti grozi. Estetinio idealo formavimas yra sudetingas procesas. Ji nulemia visuomenine santvarka, pazanga, mada.
Susipazine su ivairiu epochu menu, pastebime, kad estetinis idealas ivairiais laikais buvo skirtingas.
Tobulo gyvenimo supratimo zmones neatsinesa gimdami. Si jausma isugdo ir lavina realus gyvenimas. Skirtingos gyvenimo salygos nulemia skirtingus estetinius idealus. Net toje pacipje epochoje atskiri visuomenes sluoksniai del nevienodo gyvenimo ir minciu budo turi skirtingus, o daznai net priesingus estetinius idealus.
Butu netesinga tvirtinti, kad grozio srityje viskas yra absoliuciai santykinio pobudzio. Naujos idejos ir paziuros atsirasdamos perina is seniju visa, kas geriausia. Kiekvienos epochos idealuose lieka geriausi praejusiu epochu idealu bruozai, kurie sudaro bendrazmogiska estetiniu idealu turini.
Estetinio idealo pagrindu formuojasi estetinis zmogaus skonis.
Estetinis skonis yra zmogaus sugebejimas estetiskai vertinti atskirus gamtos, visuomenes reiskinius bei meno kurinius ir kurti estetiskai vertingus daiktus.
Estetinis skonis yra emocinio pobudzio, jis pasireiskia kiekvienu atskiru atveju tiesiogiai suvokiant konkrecius reiskinius. Kartu skonis isreiskia estetini poziuri i gyvenima ir mena apskritai.
Estetiniai skoniai buna labai ivaurus. Nera dvieju zmoniu, kuriu skoniai sutaptu visais atvejais. Net turint bendra estetini ideala, estetiniai skoniai gali buti skirtingi. Skonis yra individualesnis negu estetinis idealas. Jis labai priklauso nuo zmogaus amziaus, temperamento, gyvenimo patirties ir pasauleziuros.
Taciau kiekvienoje epochoje susiklosto ir bendru visai visuomenei ar tautai skonio normu, todel kiekvieno zmogaus skoniui be savitu, individualiu ypatybiu, budingi ir bendri visos visuomines, tautos skonio bruozai.
Visuomenes skonio normos kinta. Ne viska, kas praeityje buvo grazu, laikome graziu ir siandien.
Estetinis skonis susijes su estetinemis paziuromis. Kiekvienas zmogus per savo gyvenima susiformuoja tik jam budingas estetines paziuras. Jos nusako, kaip zmogus supranta grozi, kokius reikalavimus kelia menui ir koki vaidmeni skiria jam visuomenes gyvenime.
Kirpejo estetinio skonio ugdyma nulemia sie veiksniai:
1. Domejimasis ivairiomis meno rusimis.
2. Kirpejo meno raidos studijavimas ir zinojimas.
3. Ivairiu saliu dizaineriu drabuziu ir sukuosenu kolekciju pristatymas.
4. Reguliarus specialiu zurnalu, katalogu, lankstinuku ir kitos naujos literaturos studijavimas.
5. Kursu, parodu, seminaru, konkursu ir kt. renginiu lankymas bei aktyvus dalyvavimas juose.
Tai turi didele reiksme ir itaka ne tik kirpejo estetinio skonio ugdymui, bet ir nauju darbo budu, technologiju sukurimui bei panaudojimui.

Kirpejo Menas - Sukuosenu modeliavimas

No comments:

Post a Comment