LovSurfing

GrazuteRoom.lt

Tuesday, July 8, 2014

9.2 Kirpejo Menas - Sukuosenu modeliavimas - Stilius ir mada

Kirpejo Menas - Sukuosenu modeliavimas


Istorine sukuosenu raida, ju keitimasis priklause, viena vertus, nuo bendro epochos stiliaus, kita vertus - nuo mados.
Meno stilius - tai pastovi menines israiskos priemoniu ir budu visuma, kuria lemia meno idejinis turinys.
Pagrindines epochos etiliaus kryptys isryskeja architekturos, vaizduojamojo ir taikomojo meno vienoveje. Sukuosena yra laikomojo meno rusis, todel jos stilius kartu su kitais taikomojo meno kulturiais isreiskia bendra epochos stiliaus krypti.
Butinybe, del kurios stiliaus desnis reikalauja butent tokios menineu elementusistemos, atveda i kurinio idejini turini.
Vieno ar kito stiliaus sukuosenomis vadinamos tokios sukuosenos, kurios turi tam tikru budingu elementu, pagal kuriuos galima nustatyti, kokiame istoriniame periode, kur, o kartais - ir kas sukure sukuosena. Kirpejui labai svarbu zinoti sukuosenu stilius. Juos studijuojant, kyla kurybiniu sumanymu, sukuriamos naujos formos.
Bet stilius - tai ir asmenines aprangos bei sukavimosi stilius.
Vieno stiliaus laikotarpiu visuomet ivyksta ivairiu tipiniu pasikeitimu, vadinamu mada.
V. I. dalio apibudinimu "mada - tai konkrecioje visomeneje vyraujantys trupalaikiai skoniai, pasireiskiantys isorines buities formose, ypac aprangoje, kostiumuose"
Istoriniai stikiai (barokas, rokokas ir kt.) apima istisas epochas, sujungia visu tos epochos meno rusiu meninius pozymius. apima istisas valstybes (italiskasis, prancuziskas ir kt. ) o mada teritorijos ir laiko atzvilgiu, daug mazesnis reiskinys.
Apiforminti madingo zmogaus isorini ivaizdi padeda kostiumas. Sukuosena aprangos atzvilgiu yra pavaldi - jos parinkimas priklauso nuo meninio ivaizdzio, kuri isreiskia kostiumas (ansamblis). Taigi, keiciantis kostiumui, keiciasi ir sukuosenos tipas.
Kaip istoriniam stiliui budinga bendru meniniu pozymiu visuma, taip ir bet koks mados klas turi savo pozymiu sistema, skirta isryskinti estetini ideala, o keiciantis ciklui, keiciasi ir mada. Taikomojo meno kuriniai, ieinantys i mada, charakterizuojami formos ir turinio vieninumu, o forma priklauso nuo turinio. Kai kalbama apie savoka "turinys", suprantame, kad tai paskirtis, pritaikymas, estetiniai reikalavimai (siuo atveju sukuosenos). Kadangi zmogaus samone, poreikai ir kultura visa laika keiciasi, tai keiciasi ir taikomojo meno kuriniu (drabuzu, sukuosenos) panaudojimas, t.y. keiciasi turinys, o keiciantis turiniui neisvengiamai kinta ir forma.Taip vyksta procesas, musu suvokiamas kaip mada. Geriausiai mada isreiskia konkursinis sukuosenos modelis.
savokos "stilius" ir "mada" tarpusavyje glaudziai susijusios.
Stilius - tai epocha apskritai, o mada - trumpos jos periodai. Kiekvienas kirpejas privalo sekti drabuziu, baldu, juvelyriniu dirbiniu, interjero puosimo elementu mada; taikomojo meno kuriniu, o ir visu meno rusiu evoliucija, nes meno raida atspindi visuomenes vystymosi evoliucijos procesus.
Kiekviena nauja mada suteikia butino naujumo, o kartais visiskai priesingo pries tai buvusiai madai. Mados priesingybes - tolesnes jos raidos pagrindas.
Istorinis stilius tam tikra prasme issaugo savo estetinius privalumus, o mada isnykdama visiskai juos praranda. Ir  kai kalbama, kad siandien grizo 8-ojo desimtmecio mada, tai reikia siuprasti salyginai - siuolaikines mados pagrindu imamas arba tuo metu buves madingas siluetas arba meninis vaidmuo, pagrindiniais bruozais primenantis to meto ideala.
Individualiai modeliuojant, vyksta mados interpretavimas. Mada teikina ivairiausiu zmoniu skonius. Galimas daugelio formu ir siluetu egzistavimas, t.y. mada, nors jos pobudis masinis, nekliudo zmonems isreiksti savo individualias savybes. Kiekvienoje salyje ji kitokia, priklausoma nuo nacionaliniu tradiciju, bet pagrindiniai bruozai bendri visoms salims. Sukuosenu mada keiciasi del socialiniu, ekonominiu ir estetiniu priezasciu. Mada - tai sacialinis reiskinys, joje atsispindi patys ivairiausi procesai: geroves kilimas, estetinio skonio ugdymas, technikos laimeimai, ekonominiai pokyciai.

Kirpejo Menas - Sukuosenu modeliavimas

No comments:

Post a Comment